Amatör radyo sitelerinden birinde, taşınabilir Ni-Mn ve Ni-Cd pilleri bir USB portundan 1.2-1.4 V çalışma gerilimi ile şarj etmek için bir devre gördüm. Bu cihazı kullanarak, yaklaşık 100 mA akımla taşınabilir şarj edilebilir pilleri şarj edebilirsiniz. Düzeni basittir. Bir acemi radyo amatör için bile toplamak zor olmayacak
Tabii ki, hazır bir hafıza satın alabilirsiniz. Şimdi satışta her zevke uygun bir sürü var. Ancak bunların fiyatları yeni başlayan bir hobisi veya kendi elleriyle şarj cihazı üretebilecek birini tatmin etmeyebilir.
Bu şemayı tekrarlamaya karar verdim ama aynı anda iki pili şarj etmek için bir şarj cihazı hazırladım. USB 2.0 çıkış akımı 500 mA. Böylece iki pili güvenle bağlayabilirsiniz. Değiştirilen şema bu gibi görünüyordu.
Devre toplam sekiz radyo bileşeni içerir.
Alet, asgari bir amatör radyo seti gerektirecektir: havya, lehim, akı, test cihazı, cımbız, tornavida, bıçak. Telsiz parçalarını lehimlemeden önce, servis kolaylığı için kontrol edilmeleri gerekir. Bunun için bir test cihazına ihtiyacımız var. Dirençlerin kontrolü çok kolaydır. Dirençlerini ölçüyor ve nominal değerlerle karşılaştırıyoruz. Diyot ve LED'in nasıl kontrol edileceğine dair internette pek çok makale var.
Çanta için 65 * 45 * 20 mm ölçülerinde plastik bir kutu kullandım. Pil bölmesi bir Tetris çocuk oyuncağından kesildi.
Batarya güç terminallerinin artıları ve eksileri bunun tersidir. Ancak, bölmenin üst kısmında iki adet yalıtımlı pozitif terminal ve altta bir ortak negatif olmasına ihtiyacım vardı. Bunu yapmak için alt artı terminali en üste taşıdım ve toplam negatif terminali kalaydan kesip, kalan yayları lehimleyerek kestim.
Kaynak lehim yaparken bir akı olarak, tüm güvenlik kurallarına uygun olarak lehim asidi kullandım. Lehimleme bölgesi, asit izleri tamamen çıkıncaya kadar akan suda yıkanmalıdır. Terminallerden gelen teller lehimlenerek delinmiş deliklerden gövdeye geçirilmiştir.
Pil bölmesi, üç küçük vidayla kasanın kapağına sabitlenmiştir.
Devre kartını eski Dandy oyun konsolu modülatöründen kestim. Gereksiz tüm parçalar ve basılı kablolama izleri silindi. Sadece elektrik prizinden çıktı. Yeni izler olarak kalın bakır tel kullandım. Alt kapakta havalandırma için delikler açtım.
Bitmiş tahta kasaya sıkıca oturdu, ben de tamir etmeye başlamadım.Devre kartını eski Dandy oyun konsolu modülatöründen kestim. Gereksiz tüm parçalar ve basılı kablolama izleri silindi. Sadece elektrik prizinden çıktı. Yeni izler olarak kalın bakır tel kullandım. Alt kapakta havalandırma için delikler açtım.
Şimdi güç kablosunun kablolarıyla ilgilenelim ve her akü için şarj akımını ayarlayalım.
Eski bir bilgisayar faresinden bir USB kablosu ve Dandy'den bir fiş ile bir güç kablosu kullandım.
Güç kablosunun özel dikkat gösterilmesi gerekiyor. Hiçbir durumda "+" ve "-" ile karıştırılmamalıdır. “+” Fişimdeki güç, merkezi pime beyaz şeritli siyah bir kablo ile bağlanır. Ve “-” gücü siyah (şeritsiz) bir kablodan fişin dış kontağına gider. USB kablosunda “+” kırmızı kabloya ve “-” siyaha gider. Artı artı eksi ile eksi. Lehimleme noktaları dikkatlice izole edilmiştir. Daha sonra, direnç ölçüm modunda test cihazını fiş terminallerine bağlayarak kordonun kısa devre kontrolü yapın. Test cihazı sonsuz direnç göstermelidir.USB bağlantı noktası ne olursa olsun, her şey iki kez kontrol edilmelidir. Her şey yolundaysa, kordonumuzu USB bağlantı noktasına bağlayın ve fişdeki voltajı kontrol edin. Test cihazı 5 volt göstermelidir.
Son ayar adımı şarj akımını ayarlamaktır. Bunu yapmak için, diyot VD1 ve "+" batarya devresini kırıyoruz. Boşlukta test cihazını 200 mA sınırına açık akımı ölçmek için bağlarız. Ayrıca diyot için bir test cihazı ve aküye eksi.
Pili kutuplarına dikkat ederek yerine takar ve güç veririz. Bu durumda, LED yanmalıdır. Bataryanın bağlı olduğunu gösterir. Sonra, R1 direncini değiştirerek, gerekli şarj akımını tespit ediyoruz. Bizim durumumuzda, yaklaşık 100 mA. Direnç R1'in direncinde bir azalma ile şarj akımı artar ve bir artışla azalır.
İkinci batarya için de aynısını yapıyoruz. Ondan sonra vücudumuzu bükürüz ve
Şarj cihazı kullanıma hazır.
Farklı parmak pilleri farklı olduğundan
bu bataryaları şarj etmek farklı zaman alacaktır. Piller
1.2 V voltajla 1400 mA / saat kapasitenin bu durumda şarj edilmesi gerekir
devreler yaklaşık 14 saattir ve 700 mAh bataryaların sadece 7 saate ihtiyacı olacaktır.
2700 mAh pilim var. Ama onları USB portundan 27 saat şarj etmek istemedim. Bu nedenle, boşta olduğum harici 5 voltluk 1A güç kaynağı için bir priz yaptım.
Şimdi bu planın artıları ve eksileri.
Artı, devrenin kıt ve pahalı parçalar içermemesi ve kelimenin tam anlamıyla diz üzerine monte edilmesidir. Ayrıca yeni başlayanlar için önemli olan bir USB bağlantı noktasından güç sağlama imkanı da vardır. Devreyi nerede güçlendireceğini bilmenize gerek yok. Devrenin çok basit olmasına rağmen, bu şarj yöntemi birçok endüstriyel şarj cihazında kullanılmaktadır.
Şarj akımını değiştirerek devreyi biraz zorlaştırmak da mümkündür.
R1, R3 ve R4'ü seçerek, farklı kapasitelere sahip bataryalar için şarj akımını ayarlayabilir ve böylece bu batarya için genellikle 0,1 C (önerilen batarya C) olarak önerilen şarj akımını sağlayabilirsiniz.
Şimdi eksilerine gelelim. Bunlardan en büyüğü, şarj akımının stabilizasyonunun olmamasıdır. Bu
Giriş voltajı değiştiğinde, şarj akımı değişecektir. Ayrıca, devrenin kurulumunda veya kısa devresinde bir hata olması durumunda, USB portunun yanma olasılığı yüksektir.