4 Ocak 2021 Pazartesi

Termik Röle Bağlantı Şeması | Termik Röle Nedir ?

termik role nasil calisir
Termik Röle ; Termik röleler, bulundukları ortamdaki sıcaklık değişimlerine göre kontaklarını açan ya da kapatan devre elemanlarıdır. Çalışma prensiblerine bakıldığında diğer rölelerden ayrılan termik rölelerin çalışma mantığı bimetallerin genleşme farkına dayanır. Bimetal, genleşme farkları olan iki metalin perçinlenmesi ile oluşan, ısı farkının perçinlenen her iki metal içinde ayrı genleşme yaratmasıyla bimetal şekil değişimi gerçekleşir. Yani gelen akımın yarattığı ısı etkisi bimetallerin hareketine ve yayların etkisi ile kontakların  hareketine sebep olur.. Termik röleler, aşırı akım koruması amacıyla, motor devrelerinde, ütülerde,saç kurutma makinalarında vb kullanılır. Termik röle ile tek başına koruma yapılmaz, genellikle sigortalar ve Kontaktörler ile beraber kullanılırlar. 


termik role nedir
Termik Röle
Termik röleler, kullanıcı tarafından belirlenen belirli bir akım bölgesinde açma yapabilir ancak kısa devre akımlarına karşı gereken hızda tepki gösterip koruma sağlayamazlar. Bu sebeple devredeki cihazların koruması için sigorta ve manyetik açıcılar ile beraber kullanılırlar. Termik röle kullanımında göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli hususlar şöyledir ; 
1- Devredeki sigortalar, termik rölenin kısa devre akımlarından zarar görmesini engelleyecek şekilde seçilmeli ve bağlanmalıdır.
2- Devredeki sigortalar, kontaktörlerin kesemeyeceği kısa devre akımlarını keserek koruma sağlayacak şekilde seçilmeli ve bağlanmalıdır.
3- Kullanılacak olan termik rölenin karakteristik özellikleri motorun yol almasına izin verecek değerlerde seçilmelidir.
4- Bu hususların sağlanabilmesi için, devrede kullanılacak olan motor, termik röle, kontaktör ve sigortaların karakteristik özellikleri birbirine uygun olmalıdır.
termik röle bağlantısı
Termik Röle, Kontaktör, Sigorta, Motor, Bağlantı Şeması

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Topluluk kurallarına uymayı unutmayınız.

Öne Çıkan

İnternet Download Manager Her Zaman Full Sürüm

Aşağıdaki yöntemi uygulayıp sadece 1  ve 3 ü kullanabiliriz. 2 çalışmaz.  Yöntem 1 - PowerShell (Önerilen) Windows başlangıç menüsüne sağ tı...